Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutus – päätä itse kuka asioitasi hoitaa

Jos sairastut tai loukkaannut, sopimuksesi, tilauksesi ja laskutuksesi jatkuvat ennallaan. Edunvalvontavaltuutus on asiakirja, jolla varmistat etukäteen esimerkiksi puolisollesi, lapsellesi tai muulle luotetulle henkilölle oikeuden hoitaa henkilökohtaisia ja taloudellisia asioitasi.

Edunvalvontavaltuuksessa määrittelet itse ne taloudelliset ja/tai henkilökohtaiset asiat, joista valtuuttamasi henkilö tai henkilöt tulevat tarvittaessa päättämään.

Miten edunvalvontavaltuutuksen voi tehdä?

Edunvalvontavaltuutus on kaiken varalle tehtävä asiakirja, joka tehdään itse etukäteen terveenä ollessa. Se helpottaa läheisiä ja viranomaisia sekä vahvistaa oman tahtosi toteutumista. Jos kyky hoitaa omia asioita säilyy elämän loppuun saakka, edunvalvontavaltuutusta ei oteta lainkaan käyttöön.

Jos sairastut tai loukkaannut, ja jonkun täytyy hoitaa asioita puolestasi, edessä on kolme vaihtoehtoa:

 • Jos et ole tehnyt edunvalvontavaltuutusta, sinulle voidaan viime kädessä määrätä yleinen edunvalvoja.
 • Jos olet tehnyt valtuutuksen itse käyttämällä esimerkiksi valmista edunvalvontavaltakirjan mallia, voit valtuuttaa haluamasi henkilön. Omatekoinen asiakirja voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia.
 • Asiantuntijan laatima edunvalvontavaltuutus on räätälöity juuri sinulle. Se on kattavin ja varmin vaihtoehto. Ammattitaitoisesti laaditun asiakirjan hinta on pieni verrattuna hyötyyn.

Asiantuntijan laatima edunvalvontavaltuutus on varmasti pitävä

Sovi asiantuntijamme kanssa maksuton tapaaminen, niin saat neuvoja siihen, mitkä asiat juuri Sinun olisi tärkeää sisällyttää valtuutukseen mukaan. Kun asiakirja on asiantuntijan laatima, se on varmasti pitävä, kun sitä tarvitaan.

Kysyttävää edunvalvontavaltuutuksen sisällöstä?

Tarjoamme maksutonta neuvontaa puhelimitse.

VaraaSoita 050 1894

Yleisen edunvalvonnan puutteet Suomessa: miksi kannattaa tehdä etukäteen oma edunvalvontavaltuutus

Edunvalvonnan tarve on kovassa kasvussa, kun Suomi ikääntyy. Jos henkilö ei ole ennakkoon järjestänyt omien asioidensa hoitoa esimerkiksi edunvalvontavaltuutuksella, voidaan hänelle toimintakyvyn menettämisen jälkeen määrätä edunvalvoja turvaamaan etuja. Edunvalvojan määrääminen on viimesijainen keino.

Jos edunvalvontavaltuutusta ei ole tehty, edunvalvojaksi määrättävää henkilöä ei valita itse, eikä hoidettavia asioita määritellä itse. Edunvalvojaksi voidaan viime kädessä määrätä yleinen edunvalvoja, joka hoitaa edunvalvojan tehtäviä esimerkiksi yleisessä oikeusaputoimistossa.

Edunvalvontajärjestelmän ongelmia

Suomalaisessa edunvalvontajärjestelmässä on puutteita, ja edunvalvojista kannellaan vuosi vuodelta useammin.

YLE TV 1:n ohjelmassa ”Edunvalvonnan pettämät” MOT kävi läpi reilut sata edunvalvontaan liittyvää eduskunnan oikeusasiamiehen kantelupäätöstä. Näistä kävi ilmi seuraavaa:

 • Yleiset edunvalvojat eivät tapaa tai kuuntele asiakkaitaan riittävästi.
 • Yleisellä edunvalvojalla on merkittävä valta. Asiakkaan ja edunvalvojan ollessa erimielisiä edunvalvojan kanta on vahvempi. Hän voi esimerkiksi myydä asiakkaansa omaisuutta tai jopa asunnon, vaikka asiakas itse ei niin haluaisikaan, ja jopa välittämättä asiakkaan tekemästä testamentista.
 • Yleinen edunvalvoja voi myös määritellä neuvottelematta asiakkaan kanssa esimerkiksi, että käyttörahaksi riittää 20 € / vko.

Syitä yleisen edunvalvonnan ongelmiin

Yleiset edunvalvojat työskentelevät yleisessä oikeusaputoimistossa. Yhdellä yleisellä edunvalvojalla voi olla jopa satoja asiakkaita, joista osaa hän ei ole tavannut henkilökohtaisesti koskaan.

Miten voit välttää edunvalvonnan ongelmat

Voit välttää edunvalvonnan ongelmat tekemällä etukäteen terveenä ollessasi edunvalvontavaltuutuksen, jossa määrittelet itse kuka asioitasi hoitaa ja millä tavalla.

Voit siis edunvalvontavaltuutuksella valtuuttaa asioistasi hoitamaan itse haluamasi henkilön, kuten esimerkiksi perheenjäsenesi, hyvän ystäväsi, perhetuttavan tai naapurin. He tietänevät taustasi ja toiveesi paremmin kuin ventovieras ulkopuolinen edunvalvoja. Edunvalvontavaltuutuksella varmistat oman tahtosi toteutumisen.

Miksi asiantuntijan laatima räätälöity asiakirja on turvallisempi kuin valmis edunvalvontavaltakirjan malli

Edunvalvontavaltuutusta varten on olemassa valmiita malleja ja lomakkeita, joihin täytät vain omat tietosi itse. Valmis edunvalvontavaltakirjan malli ei kuitenkaan ole yksilöllinen juuri sinun tarpeitasi varten, eikä valmis lomakepohja voi sisältää kaikkea. Tärkeää on keskustella asiantuntijan kanssa omasta taustasta ja toiveista.

Edunvalvontavaltuutuksen laatiminen kannattaa antaa asiantuntijan tehtäväksi, jotta asiakirja laaditaan oikein ja on varmasti pätevä kun sitä tarvitaan.

Liian usein käy niin, että asiakirjan tekemistä suunnitellaan liian pitkään tai sitä yritetään tehdä itse, kunnes havaitaan, että sen tekeminen on myöhäistä tai se ei olekaan pätevästi tehty. Kenenkään ei pitäisi joutua tositilanteessa huomaamaan, että itse tehty edunvalvontavaltakirja onkin pätemätön tai puutteellinen.

Ammattilaisen laatiman edunvalvontavaltuutuksen etuja

 • Asiantuntija auttaa selvittämään, että edunvalvontavaltuutus sisältää kaiken, mitä siinä kannattaa ottaa huomioon.
 • Kokenut asiantuntija osaa ottaa huomioon henkilökohtaisia erityistarpeita, joita ilmainen edunvalvontavaltakirjan malli ei sisällä.
 • Asiantuntija pystyy antamaan yksityiskohtaisia neuvoja: millaisia toiveita asiakirjaan voi liittää, kuka voi olla edunvalvoja, mitkä ovat edunvalvojan tehtävät, jne.
 • Asiantuntijan avulla syntyy yksilöllinen edunvalvontavaltuutus juuri sinun tarpeitasi varten.
 • Kustannus asiantuntijan käyttämisestä on pieni verrattuna asiakirjasta saatavaan hyötyyn.

Maksuttomassa tapaamisessa asiantuntijamme kanssa saat neuvoja siihen, mitkä asiat juuri Sinun edunvalvontavaltuutuksessasi ovat tärkeitä.

Asiantuntijan räätälöimä edunvalvontavaltuutus

340 €

Varaa maksuton tapaaminen tarpeidesi kartoitusta varten

VaraaSoita 050 1894

Mitä edunvalvontavaltuutus sisältää?

Edunvalvontavaltuutuksella valtuutat itse valitsemasi henkilön tai henkilöt päättämään puolestasi, itse määrittelemistäsi taloudellisista ja/tai henkilökohtaisista asioista.

Edunvalvontavaltuutus on voimassa niin kauan, kuin asiakirjan tekijä elää. Asiakirjan sisältöä on mahdollista muuttaa tai mitätöidä. Asiakirja on suositeltavaa säilyttää esimerkiksi pankin tallelokerossa. Haluttaessa myös Nofa Juridica huolehtii säilyttämisestä.

Maksuton neuvonta puhelimitse

Elämän tärkeimmät asiakirjat kannattaa laatia kaiken varalta ajoissa, eli juuri nyt.

Tarjoamme edunvalvontavaltuutuksesta maksutonta neuvontaa puhelimitse. Jätä meille yhteydenottopyyntö ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Jätä yhteydenottopyyntö tästä

Elämän tärkeimmät asiakirjat kannattaa laatia kaiken varalta ajoissa, eli juuri nyt.

Edunvalvonnan lisäksi on erittäin suositeltavaa tehdä etukäteen hoitotahto, joka on suureksi avuksi omaisille, kun täytyy päättää hoitoa koskevista ratkaisuista. Lue lisää hoitotahdon laatimisesta täältä.

Muista tarkistaa, että sinulla on myös pätevästi laadittu testamentti. Asiantuntijan avulla varmistat, että testamentti on sekä muodon että sisällön puolesta kunnossa. Lue lisää testamentin tekemisestä täältä.