Hoitotahto

Hoitotahdolla vaikutat moneen hoitoosi liittyvään asiaan

Onnettomuuden, sairauden tai ikääntymisen takia voit joutua tilanteeseen, jossa et pysty kertomaan hoitohenkilökunnalle tai läheisillesi itse, millaista hoitoa, lääkitystä tai toimenpiteitä haluat. Hoitotahto on asiakirja, jolla ilmaiset etukäteen omaa hoitoa ja hoivaa koskevan tahtosi.

Etukäteen tehty hoitotahto on suureksi avuksi omaisille, kun täytyy päättää hoitoa koskevista ratkaisuista.

Mitä hoitotahto pitää sisällään?

Hoitotahdossa ilmaistavat hoitotoiveet ovat yksilöllisiä. Hoitotahdolla voit määritellä esimerkiksi sen, millä tavalla toivot itseäsi hoidettavan, miten kauan haluat asua kotona ja missä hoivapaikassa toivot sen jälkeen asuvasi.

Hoitotahtoon kirjataan määräyksiä, joilla otetaan kantaa esimerkiksi tehohoitoon, elvytykseen ja muihin hoitotoimenpiteisiin, joihin suostut tai joista kieltäydyt. Se helpottaa sekä hoitohenkilökuntaa että läheisiä.

Lääketieteellisten hoitomääräysten lisäksi hoitotahto voi sisältää myös hyvin laajan kirjon muita hoitotoiveita.

  • Hoitotahto voi pitää sisällään myös hyvin laajan kirjon henkilökohtaisia asioita perushygieniasta huolehtimisesta aina kauneudenhoitoon ja harrastuksiin.
  • Usein hoitotahdossa tuodaan esiin myös allergiat ja ruokamieltymykset.

Hoitomääräykset ja hoitotoiveet

Potilaslaki määrää, että potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Potilaalta on saatava suostumus tärkeisiin hoitopäätöksiin.

Hoitotahdossa voidaan määritellä eri tasoisesti sitovia tahdonilmauksia. Hoitomääräykset esimerkiksi elvyttämisestä, tehohoidosta ja sijaispäättäjästä sitovat aina terveydenhuollon ammattihenkilöstöä.

Hoitotoiveita, jotka eivät koske varsinaisia lääketieteellisiä toimenpiteitä, on hoitohenkilökunnalla velvollisuus noudattaa mahdollisuuksien mukaan, vaikka ne eivät olekaan juridisesti sitovia.

On hyvä muistaa, että hoitotahto ohjaa hoitohenkilökuntaa myös silloin, kun omaiset ovat hoidosta eri mieltä. Hoitotahto on tärkeä itsemääräämisoikeuden väline elämän loppuun saakka.

Kysyttävää hoitotahdon sisällöstä?

Tarjoamme maksutonta neuvontaa puhelimitse.

VaraaSoita 050 1894

Miten pitkään asiakirja on voimassa?

Hoitotahto on voimassa niin kauan, kuin asiakirjan tekijä elää. Sen sisältöä on mahdollista muuttaa tai mitätöidä koska tahansa. Tärkeää on, että läheiset ja hoitohenkilökunta ovat tietoisia hoitotahdon olemassaolosta.

Hoitotahdon säilyttäminen

Asiakirja on suositeltavaa säilyttää esimerkiksi pankin tallelokerossa. Haluttaessa myös Nofa Juridica huolehtii säilyttämisestä. Lisäksi hoitotahdon voi tallentaa sähköisessä muodossa Omakanta-järjestelmään.

Omille läheisille sekä hoitavalle lääkärille kannattaa ilmoittaa, että hoitotahto on tehty, ja kertoa mistä se löytyy. Omaisille voi myös antaa kopion asiakirjasta. Heidän kanssaan on hyvä muutenkin keskustella hoitotahdon sisällöstä, jotta mahdollisilta väärinkäsityksiltä vältytään. Näin tahdonilmaisu osataan ottaa huomioon, jos tilanne sitä edellyttää.

Maksuttomassa tapaamisessa asiantuntijamme kanssa saat neuvoja siihen, mitkä asiat juuri Sinun hoitotahdossasi ovat tärkeitä.

Maksuton neuvonta hoitotahdosta

Tarjoamme hoitotahdosta maksutonta neuvontaa puhelimitse. Jätä meille yhteydenottopyyntö ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Jätä yhteydenottopyyntö tästä

Tarvitaanko asiantuntijan apua?

Laki ei aseta hoitotahdolle yhtä tarkkoja muotovaatimuksia kuin esimerkiksi testamentille. Sen saa ilmaista vapaamuotoisesti, jopa suullisesti, mutta viisainta on kuitenkin tehdä kirjallinen hoitotahto eli hoitotestamentti. Myös todistajia kannattaa varmuuden vuoksi käyttää. Mitä tarkempi asiakirjasta tehdään, sitä vähemmän väärinkäsityksiä ja virheellisiä tulkintoja syntyy.

Hoitotahto on hyvin yksilöllinen. Jos toivomukset on kirjoitettu suppeasti ja yleisluontoisesti, potilaan määräyksistä ja toiveista voi jäädä epäselvyyksiä. Asiakirjassa kannattaa kertoa omista toivomuksista niin kattavasti ja perusteellisesti kuin mahdollista. Silloin hoitohenkilökunta osaa ratkaista sellaisetkin tilanteet, joita ei voi etukäteen ottaa huomioon.

Hoitavan lääkärin täytyy voida varmistua siitä, mikä on potilaan oma tahto hoidon suhteen. Siksi hoitotahto on syytä laatia juridisesti oikein. Tällä voi olla erityisen suuri merkitys tilanteessa, jossa potilaan omaiset ovat lääkärien kanssa hoitopäätöksistä eri mieltä.

On suositeltavaa neuvotella asiantuntijan kanssa omasta henkilökohtaisesta tilanteesta ja arvomaailmasta, jotta hoitotahdosta ei jää mitään pois. Kokenut ammattilainen osaa neuvoa, mitä kaikkea hoitotahto voi sisältää ja miten se kannattaa muotoilla. Nofa Juridicalla on yli 30 vuoden kokemus hyvien asiakirjojen laatimisesta.

Asiantuntijan laatima hoitotahto

320 €

Varaa maksuton tapaaminen tarpeidesi kartoitusta varten.

Tapaamisen voi hoitaa puhelimitse tai etäyhteydellä.

VaraaSoita 050 1894

Hoitotahdon lisäksi on erittäin suositeltavaa laatia edunvalvontavaltuutus, joka antaa valitsemallesi henkilölle oikeuden hoitaa asioita puolestasi, mikäli et itse siihen pysty. Lue lisää edunvalvontavaltuutuksesta täältä.

Muista tarkistaa, että sinulla on myös pätevästi laadittu testamentti. Asiantuntijan avulla varmistat, että testamentti on sekä muodon että sisällön puolesta kunnossa. Lue lisää testamentin tekemisestä täältä.