Hoitotahto

Hoitotahdolla vaikutat moneen hoitoosi liittyvään asiaan

Onnettomuuden, sairauden tai ikääntymisen takia voit joutua tilanteeseen, jossa et pysty kertomaan hoitohenkilökunnalle tai läheisillesi itse, millaista hoitoa, lääkitystä tai toimenpiteitä haluat. Hoitotahto on asiakirja, jolla ilmaiset etukäteen omaa hoitoa ja hoivaa koskevan tahtosi.

Mitä hoitotahto pitää sisällään?

Hoitotahdossa ilmaistavat hoitotoiveet ovat yksilöllisiä. Hoitotahdolla voit määritellä esimerkiksi sen, millä tavalla toivot itseäsi hoidettavan, miten kauan haluat asua kotona ja missä hoivapaikassa toivot sen jälkeen asuvasi.

Hoitotahto voi pitää sisällään myös hyvin laajan kirjon henkilökohtaisia asioita perushygieniasta huolehtimisesta aina kauneudenhoitoon ja harrastuksiin. Usein hoitotahdossa tuodaan esiin myös allergiat ja ruokamieltymykset.

Hoitomääräyksissä otetaan kantaa esimerkiksi tehohoitoon, elvytykseen ja muihin hoitotoimenpiteisiin, joihin suostut tai joista kieltäydyt. Se helpottaa sekä hoitohenkilökuntaa että läheisiä.

Mihin hoitotahto velvoittaa?

Hoitotahdossa voidaan määritellä eri tasoisesti sitovia tahdonilmauksia. Hoitomääräykset esimerkiksi elvyttämisestä, tehohoidosta ja sijaispäättäjästä sitovat aina terveydenhuollon ammattihenkilöstöä. Hoitotoiveita hoitohenkilökunnalla taas on velvollisuus noudattaa mahdollisuuksien mukaan. On hyvä muistaa, että hoitotahto ohjaa hoitohenkilökuntaa myös silloin, kun omaiset ovat hoidosta eri mieltä. Hoitotahto on tärkeä itsemääräämisoikeuden väline elämän loppuun saakka.

Varaa maksuton tapaaminen tarpeidesi kartoitusta varten

VaraaSoita 050 1894

Miten pitkään asiakirja on voimassa?

Hoitotahto on voimassa niin kauan, kuin asiakirjan tekijä elää. Sen sisältöä on mahdollista muuttaa tai mitätöidä koska tahansa. Tärkeää on, että läheiset ja hoitohenkilökunta ovat tietoisia hoitotahdon olemassaolosta.

Asiakirja on suositeltavaa säilyttää esimerkiksi pankin tallelokerossa. Haluttaessa myös Nofa Juridica huolehtii säilyttämisestä.

Maksuttomassa tapaamisessa asiantuntijamme kanssa saat neuvoja siihen, mitkä asiat juuri Sinun hoitotahdossasi ovat tärkeitä.

Maksuton neuvonta hoitotahdosta

Lokakuussa tarjoamme hoitotahdosta maksutonta neuvontaa puhelimitse. Jätä meille yhteydenottopyyntö ja soitamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Jätä yhteydenottopyyntö tästä